Поводите са два от двата края на България — търгът за

...
Поводите са два от двата края на България — търгът за
Коментари Харесай

Граждански сдружения от София и Девня се обявиха срещу изгарянето на отпадъци


Поводите са два от двата края на България — търгът за реализатор на мега плана за инсинератор в София и капиталовото предложение за инсинератор в Девня.

Ето какво се показва в информация, изпратена от екологично Сдружение За земята до Varna24.bg :

" Освен внасянето на писмото, на 8 март гражданските сдружения провеждат в 18:00 протестно шествие, което ще тръгне от Министерство на здравеопазването и ще стигне до Министерство на околната среда и водите. Денят ще приключи с изложба от 19:00 в Дом на киното, озаглавена Малки истории. Тя ще покаже битката на седем дами от Девня за чист въздух.

И София, и Девня, вече са с рисково нечист въздух, който задушава популацията, а инсталациите ще значат още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове, диоксини. Инсталациите за горене на боклуци са скъпо и рисково за здравето разхищаване на сила, първични материали и публични средства. 

Точно по тази причина протестното шествие ще стартира пред Министерството на здравеопазването и ще приключи пред Министерството на околната среда и водите.

В съответните си претенции сдружения  " За Земята “ и " Дишай, Девня “ упорстват за преустановяване на плановете за инсинератори, въвеждане на дълготрайна смяна на ръководството на отпадъците, прекъсване на вноса на боклуци за изгаряне, непоколебим надзор на замърсяващите промишлени обекти, а освен на хартия. Важен акцент е отнемането на разрешителните на компаниите за изгаряне на пестициди, защото България не разполага с съоръжения за неутрализиране на залежали пестициди, гарантиращи съблюдаване условията на Стокхолмската спогодба, както и поставяне на измервателна станция за премерване качеството на атмосферния въздух в жилищен кв. " Повеляново " в Девня. Мярка в посока стабилно ръководство на отпадъците е вложение на средствата от Европейска комисия за софийския план в съоръжения за преработване и компостиране.

Докато в България има сериозен напън от страна на ръководещите за уреди за изгаряне на боклуци, редица европейски градове имат проблеми с подобен тип уреди, други се отхвърлиха да ги строят и се насочват към разделно събиране и понижаване на количествата боклук. Фактите не накараха Столична община да отстъпи от плана за инсинератор на площадката на Топлоелектрическа централа София зад Централна гара, в противен случай, тя вкарва града в голям дълг. Така наречената “инвестиция " и всички големи съпътстващи оперативни разноски, възлизащи на над 1 милиард лв., ще изплащаме към 30 години, колкото е и софтуерният живот на оборудването.

Девня е дребен град в Североизточна България. Изобилието на вода, сол и варовик в региона са причина за развиването на крупна химическа индустрия - произвеждане на електрическа енергия, цимент, захар, химически артикули - сода, торове, полимери и субстанции, които се влагат в други химически производства като солна киселина, хлор. 

Наричат Девня " Долината на огромната химия “, само че през 70-те години Девня се снабдява и с неофициалното наименование   " Долината на бавната гибел “. Специфичният релеф и климатичните особености, като честото безветрие, основават условия за централизация на атмосферните замърсители и обуславят генерирането на радиационни мъгли. 

През последните години Девня е желано място за горене и депозиране на боклуци. Циментовият цех изгаря боклуци, в това число вносни. Две съоръжения на територията на общината горят RDF боклуци. Единствените компании с разрешителни за горене на пестициди в България са още веднъж там.

В началото на 2020 година седем дами учредяват гражданско съдружие   " Дишай, Девня “. За пръв път в историята на този промишлен град, жители се провеждат и стартират общественополезна активност за запазване на околната среда. 

През 2021 благодарение на фотографката Теодора Георгиева вършат фотоси на региона, представящ действителността там. Изложбата идва в София също на 8-ми март.

" Топлофикация София " разгласи търг с внушителната сума 292.2 млн. лева без Данък добавена стойност (или 350 млн. лева с ДДС) за построяването на инсинератор, който тече до 15 март.

През 2020 година Върховният административен съд върна делото против отчета за оценка за влияние върху околната среда от 2015г за нови експертизи, защото съгласно съда следва да бъдат изяснени въпросите по отношение на здравния риск, нездравословните излъчвания, рисковите боклуци от пепелта. Това значи, че вложителят, който ще завоюва търга, ще строи, без да е ясно дали има финално позволение за това.

Изгарянето на  отпадъци (т.нар. RDF) нито е включено, нито е оценено като нов източник на замърсяване в двете поредни стратегии за качество на въздуха в София за интервала 2011-2020.

Твърденията на Столична община, че в случай че горим, няма да депонираме боклуци, са погрешни. При изгарянето остават към 25% (36 000 тона годишно) пепел и шлака, които би трябвало да бъдат депонирани. Част от тази пепел (22 тона / ден) е токсична и би трябвало да се депонира в отдалечени специфични депа за рискови боклуци в Германия, което доста покачва разноските и риска от транспортни произшествия ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР